Sådan skriver du langt på nettet

jacob_hollywood_omfilm_artOpdeling og links er nogle bud på, hvordan man gør lange tekster brugervenlige og læseværdige på nettet.

Tekster på nettets nyhedssider, Facebook og lignende gør sig bedst, hvis de ikke er alt for lange. Det giver en udfordring, hvis du gerne vil fortælle en historie, som i en papiravis ville være velegnet som lang, velskrevet søndagsartikel.

På lokalportalen ry.dk skriver jeg som regel korte nyheder, men jeg har et par gange eksperimenteret med “søndagsartikler” til computerskærmen, tablet eller måske endda smartphone.

Seneste eksempel er historien om Jacob fra Ry, der uddanner sig til instruktør i Hollywood.

Beretning i bidder

Jacob interviewede jeg over Skype. Det blev en lang samtale, som jeg syntes fortjente mere end en kort artikel på ry.dk.

Jeg skrev den korte nyhed, men supplerede den med tre andre artikler, om Jacobs ungdom i Ry, om hvordan han blev fascineret af filmmediet og begyndte at arbejde inden for branchen, samt historien om hans tid på filmskolen.

De i alt fire artikler linkede jeg sammen på kryds og tværs, så man hele tiden kan komme fra en del af historien til en anden.

Link til baggrund

Lange tekster kan give udfordringer på nettet, men du behøver heller ikke skrive alt, hvad du måske ville have taget med i en artikel i en avis eller en lang, faglig tekst på papir.

Skriver du om emner, som læseren ikke kan formodes at kende, kan det være nødvendigt at skrive en kortere eller længere forklaring ind i teksten. På nettet kan du klare det på en anden måde.

I artiklen om Jacob skrev jeg for eksempel om filmskolen, American Film Institute, hvor han er ved at uddanne sig til instruktør. Som jeg lige har gjort i denne tekst, lagde jeg et link til skolens hjemmeside ind i teksten. Det giver den særligt interesserede læser en let mulighed for selv at gå ind og danne sig et indtryk af skolen.

Andre eksempler var et afsnit, hvor Jacob fortalte om, hvordan han på et tidspunkt arbejdede som assistent for instruktøren Thomas Vinterberg på filmen Submarino.

De fleste læsere husker nok, hvem Thomas Vinterberg er, men hvad med filmen Submarino? Er den allerede gledet ud af erindringen? Jeg valgte at give læserne mulighed for hurtigt at få frisket hukommelsen op ved at lave links til Wikipedia-opslag om både instruktør og film – præcis som jeg har gjort i denne tekst. Dermed slap jeg (og læserne) for at komme væk fra hovedsporet – fortællingen om Jacob.

Et emne under udvikling

Jeg vil slutte her – teksten skal jo ikke blive for lang, men jeg vender nok tilbage til emnet.

Nettet udvikler sig hele tiden og det samme gør overvejelserne om, hvordan man mest hensigtsmæssigt skriver til det.

Share
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.