Jubilæumsskrift: Fem gode råd

Jubilæumsskrift for Ry City

Ry City jubilæumsskrift
“75 år i butikkernes tjeneste”

I lørdags præsenterede Ry City sit jubilæumsskrift ”75 år i butikkernes tjeneste”, som Bjarne Jensen Kommuniskation har haft fornøjelsen at levere tekst til.

Det er anden gang, jeg står som forfatter på en historisk bog. Den første – og noget mere omfangsrige – var ”Samsø Linien – Fra storme til havari og bjærgning” (2012).

Selvom min erfaring begrænser sig til to titler, synes jeg, den er stor nok til, at jeg kan komme med fem gode råd til kommende udgivere af jubilæumsskrifter og andre bøger med faktuelt, historisk indhold.

Fem gode råd til jubilæumsskrift

  • Kom i gang i god tid. Hvis din virksomhed, forening eller organisation har jubilæum i 2017 og gerne vil fejre det med noget på skrift, er det på høje tid at komme i gang med at forberede det – og få fundet forfatteren. Er det noget mere ambitiøst, I har i tankerne, skal I tænke to, tre måske fem år frem i tiden.
  • Få styr på arkivmaterialet: Hvad findes der af protokoller, referater, avisartikler, lydoptagelser, film, tidligere jubilæumsskrifter med videre? Hvis I umiddelbart ikke har adgang til så meget materiale, kan I skaffe noget for eksempel ved at efterlyse det på Facebook, på nettet eller i aviser?
  • Få styr på billedmaterialet. Historiske skrifter lever i høj grad i kraft af billedsiden. Skaf jer derfor et overblik over, hvad der findes af fotos, malerier, tegninger med videre. Er der forhold med rettigheder, som skal afklares? Hvor meget er I parate til at betale for at bruge bestemte billeder? Og som i det forgående punkt: Er der behov for at efterlyse materiale?
  • Hvem vil det være oplagt at interviewe? Findes der nuværende medarbejdere, direktører, formænd, bestyrelsesmedlemmer, samarbejdspartnere eller andre, som det vil give projektet værdi at tale med? Interviewpersoner er i sagens natur i live, og deres erindring vil selvfølgelig kun dække den sidste del af historien. Hvad betyder det for balancen? Kommer den nære fortid til at fylde for meget – og gør det noget?
  • Hvem skal skrive jeres jubilæumsskrift? En historiker, en journalist (eller lignende), en medarbejder/et medlem af foreningen (eller lignende).
Share
Dette indlæg blev udgivet i Bog og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.